Är du Restaurang? - Beställ här
CLAR Wine - Vin från Portugals alla hörn
Är du Restaurang? - Beställ här

Regioner

Alentejo

Alentejo breder ut sig på de böljande slätterna mellan floden Tejo och Algarve i söder. Detta är en snabbväxande region.

De lokala druvorna är Trincadeira, Aragones (identisk med spanska Tempranillo), Moreto och Castelao och även friska vita viner på bl a Arinto och Roupeiro.

Här ligger fokus på att låta druvorna växa ifred och att sedan omvandla denna frukt till den fantastisk slutprodukt.

Regionen erbjuder självklart inte bara viner, utan har även otroliga städer, matupplevelser och smakupplevelser.

I Alentejo samarbetar vi med erkänt duktiga Herdade do Sobroso.

Douro

Dourodalen är mest känd för sitt portvin men har idag även en omfattande produktion av rödvin baserat på de traditionella portvinsdruvorna, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca.

Det första vinet som lät tala om sig från Douro var Barca Velha som har hög kvalitet men också ett högt pris. Idag har Barca Velha fått hård konkurrens av spännande och koncentrerade viner från en rad egendomar längs floden Douro.

Dourodalens röda viner hör utan tvekan till Portugals mest intressanta för närvarande och utvecklingen har gått mycket snabbt framåt.

I Douroregionen finns CLAR Wines samarbetspartner Palato do Côa.

Tejo

Tejo har fått sitt namn av att distriktet breder ut sig på bägge sidor om floden Tejo, där jordmånen består av bördiga slamjordar som lämpar sig mycket väl för odling av frukt och grönsaker. Vinodlingarna på slätterna vid floden blir naturligt bevattnade om vintrarna när floden svämmar över, och de är så bördiga att avkastningen ofta blir så hög som 100 hektoliter per hektar. Vinerna från området närmast floden är ofta lätta och fruktiga medan viner från de högre belägna hedarna längre bort brukar ha mer koncentration och substans.

De dominerande druvorna är Fernao Pires, Arinto och Talia för vita viner och huvudsakligen Castelao för röda.

I Tejo arbetar CLAR Wine med João M Barbosa och Casal das Freiras.

Lisboa

Lissabonregionen är tidigare känd som Estremadura. Den sträcker sig ca 40 km längs kusten nordväst om Lissabon och är den region som producerar störst volym vin i Portugal. Här påverkas klimatet mycket av Atlanten som gör somrarna relativt svala (åtminstone nätterna) och vintrarna milda. Vinerna från kustremsan har ofta låg alkoholhalt och en lätthet som är jämförbar med viner från norra delen av landet. Jordmånen är indelad i kalkleriga och sandiga leriga zoner över regionen.

De huvudsakliga vita druvorna i regionen är Arinto, Fernão Pires, Malvasia Seara-Nova och Vital, och i de röda vinerna är druvorna Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão, Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional och Trincadeira dominerande.

Här samarbetar CLAR Wine med underbara Quinta da Casaboa.

Dão

DÃO är Portugals störta rödvinsdistrikt och producerar ungefär 300 000 hl rött och 65 000 hl vitt vin om året från 20 000 hektar vinodlingar. Viktig druva för produktionen är i Dão är Touriga Nacional men även Tinta Roriz, Jaen och Alfrocheiro förekommer.

Dão har alltid varit känd för produktionen av bordsviner med en mycket speciell profil: ädla, eleganta viner, bra att ackompanjera olika gastronomiska skapelser, med hög lagringspotential och även med vissa likheter med den prestigefyllda franska regionen Bourgogne.

Vingårdarna CLAR Wine arbetar med i DÃO är Quinta do Escudial, Quinta dos Roques och Quinta das Maias.

Beira Interior

Beira Interior vinregion ligger i den centrala delen av Portugal, och gränsar i norr till Douro och till Alentejo i söder. Några av de högsta bergen i Portugal skapar unika landskap i regionen. På senare tid har Beira Interior vuxit snabbt, och antalet producerade viner har ökat dramatiskt. Besök Beira Interior för utmärkta viner, utsökt naturlig skönhet och det bästa av det portugisiska lokala köket. De flesta vingårdar ligger på mellan 350-750 meters höjd eftersom regionen ligger omringat av bergen Estrela, Gardunha, Malcata and Marofa i huvudsak. Detta gör regionen till Portugals ”högsta” vinregion.Vinframställningens historia i regionen sträcker sig så långt tillbaka som när den portugisiska nationen grundades. Vinbeteckningsområdet Beira Interior etablerades 1999. Regionen är indelad i tre underregioner, Pinhel, Castel Rodrigo och Cova da Beira.

”Vår” vingård i Beira Interior är högklassiga Quinta dos Termos

Tavora Varosa

Tack vare dess morfologiska egenskaper hos en dal inbäddad på hög höjd är den lilla regionen Távora-Varosa särskilt lämpad för produktion av mousserande viner. Det var den första nationella vinregionen som avgränsades för produktion av DOC-mousserande vin 1989. Det ligger nordost om regionen Dão och gränsar till regionen Douro. Många av vingårdarna ligger på mellan 500 och 800 meter över havet, präglade av ett extremt klimat med starkt kontinentalt inflytande. Granitjordar råder, med några skifferfläckar.

De dominerande druvsorterna är Bical, Cerceal, Fernão Pires, Gouveio och Malvasia Fina för de vita, och för de röda Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca och Touriga Nacional men även de franska druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir intar en viktig plats i regionens vinodling.

Här jobbar vi med två av Portugals absolut bästa bubbelproducenter Murganheira och Raposeira.

Vinho Verde

Vinho verde (portugisiska för grönt vin) är ett ungt lätt vin från Portugal och DOC-regionen med samma namn. DOC-regionen Vinho Verde sammanfaller med VR-regionen Minho och landskapet Minho.

Vinho verde-vinet kan både vara vitt och rött och namnet “grönt” betyder snarare att vinet är ungt, till skillnad från moget (“vinho maduro”).

Vinet odlas i nordvästra Portugal och det svala klimatet gör druvorna fattiga på socker och rika på syra. Därmed fås ett lätt, syrligt vin som ibland tillsätts socker för att mildra syran. Några vinho verdes kolsyras lätt före buteljering.

I Vinho Verde arbetar vi i CLAR Wine med producenten Casa de Compostela.