Är du Restaurang? - Beställ här
CLAR Wine - Vin från Portugals alla hörn
Är du Restaurang? - Beställ här

Druvor

Blå

Alicante Bouschet

Alicante Bouschet är en lyckad korsning mellan Grenache och Petite Bouschet som skapades av fransmannen Henry Bouschet för mer än 100 år sen. Trots att druvsorten inte har sitt ursprung från Portugal är den djupt rotad i Alentejo.

En speciell egenskap som druvan har är att den har färgat fruktkött som ger en koncentrerad och djup färg på vinerna. Den används ofta för att ge kraft, färg och tanniner i enklare viner, och buteljeras sällan som den enda druvsorten i ett vin av just den anledningen. Smaker som körsbär, björnbär, plommon och svartpeppar är ofta närvarande i viner tillverkade av Alicante Bouschet. Den ger även en hög alkoholhalt vilket gör att vinet kommer till sin rätta när det är dryck till en kötträtt eller en mustig gryta.


Aragonez/Tinta Roriz

En druva med många namn som uppskattas på båda sidorna av gränsen. Tempranillo för spanjorerna och två olika namn beroende på region för portugiserna, Aragonês och Tinta Roriz (det senare namnet används endast i Dão och Douro-regionerna). De senaste åren har den spridit sig snabbt i Dão, Ribatejo / Tejo och Lisboa regionerna. Det kan göra rika, livliga röda viner som kombinerar elegans och robusthet, riklig bär frukt och kryddig smak. Vinrankorna är väldigt kraftfulla, produktiva och anpassar sig väl till olika klimat och jordar, även om de föredrar heta, torra klimat på sand- eller ler-kalkjord. Det tenderar att blandas med andra sorter som Touriga Nacional och Touriga Franca, och även med Trincadeira och Alicante Bouschet i Alentejo.


Castelão

Castelão är den mest odlade blå druvan i Portugal och är särskilt populär i Alentejo, Lisboa och Tejo, men bäst trivs den i de varma sandiga jordarna på Setúbalhalvön, där får man fram de allra bästa vinerna.
Samtidigt som den mår bäst i varmt och soligt klimat så tål den även kallt klimat vilket gör att druvan kan komma i många olika varianter.

Den kan ge allt från kraftfulla viner med mycket djup och struktur, till mer lätta röda och rosé. Med åren kan vinerna ofta bli rustika i karaktären och blir bara bättre vid lagring.


Jaen

Det finns delade meningar om var Jaen-druvan har sitt ursprung. En del säger Spanien, medan andra hävdar Frankrike, men de allra flesta skulle säga Portugal. Druvan odlas främst i regionen Dão där den ger stora skördar. Druvan är känslig för ädelröta och det är viktigt att skörda innan den tappar för mycket syra. Därför trivs den bäst på relativt hög höjd i svalare klimat.

Druvan ger ofta viner med hög syra, mycket färg och fruktiga smaker av röda bär, granatäpple, peppar, lakrits och också en hint av citrus. Vinerna får ofta strama tanniner och kan bli relativt alkoholstarka. Druvan ger också fina roséviner med friska smaker och hög syra.


Touriga Franca

Touriga Franca är den mest odlade druvan i Douro och är den största druvsorten som används för att tillverka portvin. I mindre utsträckning odlas den även i Dão, Lisboa och Alentejo.

Touriga Franca ger viner med kraftiga aromer av olika bär, ros, viol och örter. Vinerna blir kompakta, men ändå eleganta med medelhög syra och mjuka tanniner. Tanninerna bidrar till vinernas förmåga att lagras och ofta blandar vinmakarna druvan med Tinta Roriz och Touriga Nacional.

Druvans höga kvalitet gör att den är väldigt populär bland vinodlare. Druvan har hög motståndskraft mot sjukdomar och den ger fina, pålitliga skördar med friska druvor.


Touriga Nacional

Touriga Nacional anses av många att vara Portugals finaste. Den kan definitivt mäta sig med internationella stjärnor som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Nebbiolo.

Druvan kommer ursprungligen från norra delen i regionerna Dão och Douro, men nu odlas den i hela landet.

Touriga Nacional är en tjockskalig mörk druva vilket ger tanninrika viner som är täta och intensiva i färgen. Den ger komplexa aromer och smaker av lakrits, mogna mörka bär tillsammans med örtiga toner och tobak.
Den ger viner med bra lagringspotential, men med lite syra och krämighet i maten kan de med fördel avnjutas redan nu.

Gröna

Alvarinho

Alvarinho (eller Cainho branco) är en av Portugals finaste och mest karaktäristiska druva. Den odlas i norra delarna av landet och används i stor utsträckning till Vinho Verde. På den Spanska sidan gränsen, i nordvästra Spanien går druvan under namnet Albariño.

Från fyllig och smakrik till frisk och fruktig, detta är den gröna druvan med stort spann och dess vita viner ger aromer av persika, grapefrukt, citron, gröna frukter som äpple och lime, men även honung och blommighet gör sig påmint.

Vinerna är utsökta unga men kan de också åldras väldigt väl, ofta upp till tio år eller mer. I Vinho verde är det ofta hög syra och en härligt pärlande känsla och ett Vinho verde på Alvarinho ger ofta lite fylligare vin och högre alkoholhalt än ett Vinho verde på andra druvsorter.

Vinerna brukar vara utmärkta som sällskapsdricka och funkar ofta bra till skaldjur och stekta eller grillade lätta fiskrätter.


Antão Vaz

Antão Vaz är en av Portugals bästa gröna druvor för vitt vin. Druvan är pålitlig och producerar bra med druvor som mognar bra i de varma områdena i Alentejo. Den ger viner med bra struktur och kropp, med aromer av tropiska frukter som ananas, mango, papaya och mineraler. Plockas de tidigt ger de viner med citrustoner och lite högre syra, men plockas de senare får man fram ett fylligare, rundare vin som kan lagras på fat. De flesta produceras dock för direkt konsumtion även om de bästa exemplaren kan lagras ett antal år för att utveckla fruktkaraktären. Druvan är tillåten att använda i tillverkningen av vitt portvin, men blandas oftast med andra druvor som t.ex. Arinto som ger en härlig fräschhet och syra.

Testa Antão Vaz till en grillad tonfiskstek eller kycklingburritos!


Arinto

Arintos gröna druvor ger viner med struktur och höga syror. Aromerna liknar citron, lime, grönt äpple, päron, persika och är ofta rik på mineraler. Arintodruvan odlas i princip över hela landet men är nog vanligast i Vinho verde-regionen. Arintobaserade viner klarar lagring bra men är också utsökta att dricka unga. Arinto klarar att hålla sin höga syra även i varmare klimat, därför används den ofta för att tillföra lite syra i blandningar med lägre syra, framför allt i de varma regionerna Alentejo och Ribatejo. Arinto är också en populär ingrediens i ett flertal mousserande viner. Viner på Arinto utvecklas bra och får en härlig komplexitet med åldern.


Encruzado

Encruzado är en grön portugisisk druva som odlas nästan uteslutande i regionen Dão. Den odlas gärna på bergssluttningar på hög höjd och i jordar med mycket inslag av granit. Encruzado kan medföra lite huvudvärk för vinmakaren, inte bara p.g.a. för stor förtäring utan också p.g.a. att den oxideras väldigt lätt om man inte hanterar den varsamt.

Du hittar ofta smak av stenfrukter, citrusfrukter och melon i vinerna och den har en fin förmåga att ge bra balans mellan socker och syra. Den används både på egen hand men också tillsammans med andra druvsorter och för att ge vinet lite extra struktur är det inte ovanligt att vinmakarna låter dess viner lagras på ekfat en tid och de har ofta god lagringspotential.


Fernão pires/Maria Gomes

Denna gröna druva går under (minst) två namn, precis som rubriken säger. Den odlas mer eller mindre över hela landet, men är allra vanligast i odlingarna i Tejo, Bairrada och i Lissabonområdet. Fernão Pires är en aromatisk druva som gör viner med en kryddig aromatisk karaktär, ofta med toner av delikata exotiska frukter som lime, citron, apelsin, mandarin. Dess viner skall drickas unga och tjänar inte på att lagras.

Utanför Portugal finns den i betydande odlingar i bland annat Sydafrika.


Gouveio

Gouveio odlas nästan uteslutande i nordöstra Portugal. Fram för allt i Douro-regionen, men också i Dão- och Trás-os-Montes-regionerna. Ganska nyligen har den också börjat odlas i Alentejo med stor framgång. Den används både för torra vita viner men också för att göra vitt portvin.
Gouveio kallades länge också Verdelho, men har inget gemensamt med Verdelhodruvan som odlas på Madeira, så eftersom det skapade viss förvirring används idag bara Gouveio.

Gouveio ger livliga, fräscha viner med bra syra och mycket kropp. Framstående toner är citrus men de kompletteras av stenfruktsnoter och ibland inslag av anis. Vinerna tenderar att åldras mycket bra. Den mognar ganska tidigt och ger ganska stora skördar med mellanstora tätt packade klasar av små gröna druvor.

Testa dess viner till saltbakad torsk (Bacalhao)!


Malvasia Fina

En grön druva som växer i inlandet i norra Portugal. Den är vanlig i Douro, Dão och Beira Interior. Druvan ger viner med aromer av bivax, honung, muskotnöt och till och med rök, även om vinet inte blivit ekfatslagrat. Druvan används oftast för att blandas med andra druvor och finns som bas i blandningar för mousserande viner i lite kallare område och när den skördats tidigt. Druvan används också ofta vid produktion av vitt portvin.